Laboratórium | Segédlet a laboreredmények értékeléséhez

Trypsin-Like Immunoreactivity (TLI)

Mi a TLI?
A TLI assay egy fajspecifikus immun-diagnosztikai módszer az exocrin pancreas insuffitientia (EPI) kimutatására. A teszt elsősorban a tripszinogént méri, ami a tripszin inaktív formája. A tripszinogén a pancreas acinus sejtjeiben termelődik és belőle egy parányi élettani körülmények között is bekerül a vérbe. A tripszinogén és a tripszin a bélből nem tud felszívódni a keringésbe. Tehát a TLI a pancreas acinusok aktuális tripszinogén kiválasztását detektálja. Mivel a vérben található még egy kevéske tripszin – amihez természetesen itt egy proteáz inhibítor kötődik – is, amit a teszt szintén kimutat, ezért nevezik a tripszin-szerű anyagok kimutatására szolgáló módszernek.Mikor érdemes a TLI-t mérni?
Az EPI a pancreas acinus sejtjeinek fokozatos pusztulása miatt fejlődik ki. A pusztulás oka vagy atrophia (német juhász kutyákban öröklődő hajlamot mutattak ki), vagy idült pancreatitis következménye. Ezáltal kevesebb emésztőenzim kerül a vékonybélbe (és a vérbe is), aminek az EPI tünetei (maldigestio, malabsorptio stb.) és alacsonyabb TLI értek lesz a következménye. A TLI a klinikai tünetek jelentkezését jóval megelőzően kimutatja a csökkent exokrin pancreas működést, mert a tünetek csak a pancreas acinusainak 85-90 %-os pusztulása után jelennek meg.

Milyen minta szükséges a vizsgálathoz?
Egy piros kupakos, azaz szérumos csőbe kell 1-2 ml a vénást vért venni.

Mennyi ideig stabil a minta a meghatározáshoz?
A cenrifugált és hűtött szérum 2 napig alkalmas a vizsgálatra.

Hogyan végezzük a mérést?
A kutya-specifikus TLI mérését a Siemens Immulyte (1. kép) készülékével végezzük. A vizsgálathoz gyártott teszt, egy ELISA elven működő kemolumineszcenciás meghatározás alapján méri meg az aktivitást .


(1. kép)

Mennyi a TLI normálértéke?
A CRP normálértéke:
– kutya: < 6-45 ug/L
– macska: < 12-82 ug/L

Mi befolyásolhatja a TLI értékét?
A lipaemia elkerülése végett, mindig etetés előtti, azaz éhomi vért vegyünk.

A TLI értékelése:
A normálértéknél alacsonyabb TLI mindig csökkent exokrin pancreas működést jelez (specificitás 99%, szenzitivitás 99%). A normál tartománynál magasabb érték leggyakoribb oka a heveny pancreatitis, de a magasabb érték szenzitivitása csak 30-60%. Tehát normál TLI aktivitás mellett is lehet akut pancreatitis, ezért ennek diagnosztizálására más paramétereket használjunk (pl. specifikus pancreas lipáz stb.).

Vissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu