Laboratórium | Segédlet a laboreredmények értékeléséhez

Vizelet kortizol:kreatinin arány (UCCR)

Mi az UCCR?

Az UCCR (urine cortisol/creatinin ratio) egy hasznos módszer a hyperadreocorticismus diagnosztikájában, melynek klinikai tüneteit a vérben tartósan emelkedett glükokortikoid szint miatt kialakuló folyamatok jellemzik.

Milyen okai lehetnek a hyperadrenocorticismusnak?

A hyperadrenocorticismus középkorú és idős kutyák gyakori, macskák ritka betegsége. Természetes ok lehet vagy a mellékvesekéreg hormontermelő adenomája, vagy az adenohipofízis ACTH termelő adenómája, mely kétoldali mellékvesekéreg hypertrophiát eredményez. Ez utóbbi szolgáltatja a természetes esetek több, mint 90%-át. A hyperadrenocorticismus harmadik formája a tartós exogén szteroid bevitel kiváltotta iatrogén típus, ami szinte kizárólag csak kutyák esetében alakul ki.


Milyen tünetei vannak a hyperadrenocorticismusnak?

Polyuria, polydipsia, megnövekedett hasterime ("lógó has"), a szőrzet megritkulása, a bőr elvékonyodása, izomsorvadás stb.Miért érdemes az UCCR-t használni a hyperadrenocorticismus diagnosztikájában?

A hyperadrenocorticismus definitív diagnosztikájához viszonylag bonyolult és drága teszteket kell elvégezni. Az UCCR alkalmas arra, hogy egy olcsó eljárással teljességgel kizárjuk, vagy pozitív esetben fenntartsuk a betegség gyanúját. A pozitív érték esetében következhetnek a bonyolultabb stimulációs vagy szupressziós vizsgálatok. Ha csak egyszeri kortizol koncentrációt mérünk meg, akkor ez egy pillanatfelvételt mutat, az amúgy nagy napi ingadozást mutató paraméterről. Ha viszont a vizelet-kreatininnel arányítjuk, akkor az „kiiktatja” a napi ingadozás hatását és olyan, mintha 24 órás gyűjtött vizeletből határoztuk volna meg az átlagértéket! Az UCCR alkalmas vizsgálati módszer a hyperadrenocorticismus kezelési hatékonyságának elbírálásához is.

Milyen minta szükséges a vizsgálathoz?

2 ml "stresszmentesen" gyűjtött reggeli vizelet.

Mennyire stabil a minta a meghatározásokhoz?

Szobahőmérsékleten 2 nap, hűtőben 1 hét.

Hogyan végezzük a mérést:

A vizelet kortizol szintjét a Biomeriaux Vidas automatájával mérjük, míg a vizelet kreatinin koncentrációját 10-20-szoros előhígításban a Roche Cobas Mira biokémiai automatával végezzük.


Mennyi a normálértéke?

A számítás elvégzéséhez a 2 paramétert közös mértékegységre kell hozni (nmol/l)!
Az UCCR normálértéke kutya: < 13 * 10-6
macska: < 36 * 10-6

Milyen a teszt érzékenysége és specificitása?

NEGATÍV érték specificitása: 100%
POZITÍV értéke specificitása: 50%
Az érzékenység mindkét esetben magas, de a pozitív értéknél egyéb zavaró hatások érvényesülhetnek (stressz, pheochromocytoma stb.).

Milyen egyéb vizsgálatok szükségesek az emelkedett UCCR esetén valószínűsíthető hyperadrenocorticismus definitív diagnózisához?

- alacsony dózisú dexametazon szupressziós teszt (LDDST)
- magas dózisú dexametazon szupressziós teszt (HDDST) – (hipofízis vagy mvk.?)
- ACTH-stimulációs teszt (iatrogen?)
- Endogén ACTH meghatározás (hipofízis vagy mvk. eredet?)
- Ultrahang vizsgálat

Összefoglalás:

A vizelet kortizol:kreatinin arány (UCCR) egyszerűsége és olcsósága, valamint megfelelő érzékenysége és specificitása miatt alkalmas vizsgálat a hyperadrenocorticismus gyanújának kizárására (100%), illetve gyanújának megerősítésére.

Vissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu