Laboratórium | Segédlet a laboreredmények értékeléséhez

Carcinoembrionic antigen (CEA)

Mi a CEA?
A CEA egy kb. 180-200 kD súlyú glükoprotein, ami a magzati élet során a vastagbél hámsejtjeiben nagy mennyiségen termelődik és kerül be a keringésbe. A születés után a molekula termelése szinte teljesen megszűnik. A CEA egy tumor-specifikus marker, - a daganat-markerek nagy családjába tartozik - minek mérése segíti a daganatos betegségek laboratóriumi módszerekkel történő megállapítását.

Mi a jelentősége a CEA-szint emelkedésének?
A CEA szintjének emelkedése leginkább a szervezetben kialakuló malignus sejtburjánzással összefüggésben jelentkezik. Elsősorban különböző érettségű adenocarcimomákban termelődik és jut be a vérbe. A legkifejezettebben a gastointestinális rendszer ( colon, rectum, vékonybél és pancreas) malignus folyamatait, valamint az ovarium, az emlő és a tüdő adenocarcinomáit jelzi. A vérben kimutatható koncentrációja összefüggésben áll a daganatszövet mennyiségével, tehát értékéből következtetni lehet daganatszövet szervezeten belüli elterjedésére (metastasis). Mivel a CEA egy nem szervspecifikus daganat marker, – ellentétben pl. a PSA-nak rövidített prosztata specifikus antigénnel – általa a folyamatot lokalizálni nem lehet.

Milyen egyéb esetekben emelkedhet a CEA?
Enyhébb emelkedés lehet az alábbi betegségek esetében is: pancreatitis, máj-cirrhosis, veseelégtelenség.

Hogyan mérhetjük meg kutyákban a vér CEA- szintjét?
A méréshez fajspecifikus, azaz kutya CEA ELISA kit áll rendelkezésre (a humán nem alkalmas). A méréshez szérumra van szükség (piros cső).

   


Mennyi a normálértéke?
A CEA normálértéke a vérszérumban 0-5 ng/ml között van.

Hogyan értelmezzük a CEA-szint emelkedését?
Az 5-10 ng/ml érték:
A 10-20 ng/ml emelkedés:
A 20 feletti értékek:
kétes (enyhe emelkedés)
közepes
nagyfokú emelkedés (valószínűsített malignus folyamat)
Vegyük figyelembe: A CEA emelkedése önmagában nem elégséges egy daganatos betegség megállapításához (csak egy vizsgálat a több közül). A CEA szint emelkedése esetén a megfelelő képalkotó módszerekkel (UH, RTG stb.) kell megerősíteni a malignitás gyanúját.

Miben lehet segítségünkre még a CEA?
Az emelkedett CEA-szint csökkenése jól jelzi az alkalmazott daganatterápia (sugár-, illetve citosztatikus kezelés) vagy a sebészi eltávolítás hatékonyságát.

Vissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu