Laboratórium | Segédlet a laboreredmények értékeléséhez

C-Reaktív Protein (CRP)

Mi a CRP?
A C-reaktív protein (CRP) egy akut fázis protein (APP), ami gyulladásos folyamatok alatt jelenik meg a vérben (1. kép). Egy gyulladásos folyamat beindításához az immunrendszer ún. proinflammációs citokineket (interleukin-1 és 6, alfa-tumornekrózis faktor) képez, amik stimulálják a májsejtekben az akut fázis fehérjék képződését. Az APP-knek 2 csoportja van, a fő APP-k (C-reaktív protein és szérum amyloid) és a mellékes APP-k (haptoglobin, alfa-1 acid glükoprotein és a fbrinogén). Az utóbbiak az egészséges szervezetben is kimutathatók, stimulációs hatásra szintjük, csak 2-10-szeresére emelkedik a vérben. A fő APP-k ellenben egészséges szervezetben alig mutathatóak ki, gyulladásos inger vérszintjüket 10-1000-szeresére növeli. További pozitív tulajdonságuk, hogy a gyulladásos stimulust szinte azonnal jelzik és ennek megszűnésével, gyorsan eltűnnek a vérből. Itt jegyezném meg, hogy az említettek csak kutyákra igazak, mert macskákban nincs CRP, helyette a fő APP a szérum amyloid (SAA) és az alfa-1 acid glükoprotein (AGP).


(1. kép)


Mikor érdemes a CRP szérum-koncentrációját megmérni?
1., Minden klinikai és szubklinikai, akut és krónikus gyulladás gyanúja esetén.
2., A gyulladás kezelésének monitorozása.

Milyen minta szükséges a vizsgálathoz?
Egy piros kupakos, azaz szérumos csőbe kell 1-2 ml a vénást vért venni.

Mennyi ideig stabil a minta a meghatározáshoz?
A cenrifugált és hűtött szérum 2 napig alkalmas a vizsgálatra.

Hogyan végezzük a mérést?
A CRP mérésére gyorsteszt (2. kép), valamint ELISA teszt áll rendelkezésre. A gyorsteszt a 10 mg/L alatt negatív, 20-ig enyhe pozitív, míg efölött pozitív próbát jelez. Az ELISA tesztnél, a megszerkesztett kalibrációs görbéről a pontos, számszerű érték leolvasható.

(2. kép)

Mennyi az CRP normálértéke?
A CRP normálértéke: – kutya: < 10 mg/L
(emelkedésének mértéke arányos a gyulladás súlyosságával)

Mi befolyásolhatja a CRP értékét?
A vemhes szukában a 3. hét körül megemelkedik a CRP vérszintje, ezért korábban vemhességi tesztként is használták.

A CRP-teszt értékelése:
A CRP nagy érzékenységű vizsgálati módszer a gyulladásos folyamatok kimutatására (akut, szubakut, krónikus). Az érzékenysége és megbízhatósága sokkal nagyobb, mint a fehérvérsejtszám és a minőségi vérkép eltérései által nyújtott diagnosztikai jelzéseké. A gyulladás okáról és helyeződéséről azonban nem ad információt. A humán laboratóriumi diagnosztikában használata széles körben elterjedt (rejtett gyulladásos gócok felderítése, műtéti gyulladásos szövődmények korai kimutatása stb.). Ugyanez várható az állatorvosi diagnosztika területén is.

Vissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu