Laboratórium | Segédlet a laboreredmények értékeléséhez

Protrombin idő (PTI)

Mi a PTI?
A protrombin idő (PTI) a véralvadás extrinsic és közös útjának funkcionális tesztje. A teszt szöveti eredetű tromboplasztint (általában patkányplacentából készült kivonatot) tartalmaz, ami az alvadást a VII. faktor aktivációjával indítja be. Az alvadási folyamat az intrinsic út kihagyásával (XII., XI., IX. és a VIII. faktor nem aktiválódik!) azonnal rátér a közös útra (X., V., II.,), mely a fibrinogén (I.)-fibrin átalakulásban végződik. Tehát az APTI és a PTI, a közös út zavarait egyaránt jelzi.

Mikor érdemes PTI vizsgálatot végezni?
1., Minden akut és krónikus vérzésnél.
2., K-vitamin hiány gyanúja esetén.
3., Kumarin-terápia monitorozásánál.


Milyen minta szükséges a vizsgálathoz?
Egy 3,8%-os citrátot tartalmazó kék csőbe kell a vénást vért venni, pontosan a jelig (1:9 arány). Az 1:9 arány betartása elengedhetetlen!

Mennyi ideig stabil a minta a meghatározásokhoz?
A citrátos plazma szobahőmérsékleten néhány óra, fagyasztva 2 hét .

Hogyan végezzük a mérést:
A PTI mérésére gyártott tesztkészlettel (1. kép) 37 C-on, és a viszkoelaszticitás detektálására alkalmas koagulométerrel (2. kép).

1. kép

2. kép

Mennyi a PTI normálértéke?
A PTI normálértéke: -kutya: 10-18 sec
-macska: 14-22 sec
(a kóros érték a normálérték min. 150%-a)

Mire kell ügyelni a vérvételkor?
1. A vér és a citrát helyes arányára (1:9)
2. Semmilyen más véralvadásgátló nem alkalmas a vizsgálatára.
3. A durva vénapunkció beindíthatja az alvadást.


Milyen okokból emelkedhet a PTI?
 • 1., Öröklött faktor-deficiencia:
  Leírták beagle, malamut fajták esetében, valamint házi macskában.
 • 2., Szerzett VII. faktor-deficiencia:
  • Zsír malabsorptio
   • cholestasis
   • exocrin pancreas insuffitientia
   • inflammatory bowel disease
   • portoszisztémás shunt
  • Súlyos májelégtelenség (alvadási faktorok szintézis-zavara)
  • Dicumarol toxicosis
  • Disszeminált intravasalis coagulopathia (DIC, falhasználódás)

Mi a K-vitamin pontos szerepe a véralvadásban?
A zsíroldékony K-vitamint többnyire zöldségfélék tartalmazzák, valamint a bél baktériumainak szintézise szolgáltatja. A malabsorptio (pl. cholestasis miatt kialakuló zsírfelszívódási zavar) vagy kémiai anyag ( pl. a K-vitamin antagonista warfarin ) okozta K-vitamin hiány, a II-es, VII-es, IX-es, X-es faktor (és az alvadás inhibitor Protein C és S is) funkcionális aktivitását csökkenti, bár e faktorok immunológiai módszerekkel kimutatható szintje normális marad. Ezeket az afunkcionális fehérjéket PIVKA-nak (proteins induced by vitamin K absence or antagonism – K-vitamin hiányában képződött fehérjék) nevezik. Az inaktív faktorok karboxilációval aktiválódnak, amit egy gamma-glutamil karboxiláz enzim katalizás, aminek a kofaktora a K-vitamin. Eközben a K-vitamin oxidálódik, amit egy epoxi-reduktáz enzim alakít vissza vissza. Tulajdonképpen dikumarol származékok ezt a reduktáz enzimet bénítják, meggátolva a K-vitamin koenzimként való működését. Létezik a PIVKA proteinek mérésére alkalmas laboratóriumi módszer is.

Összefoglalás: A PTI szintén egy multifaktoriális alvadási teszt, amivel az extrinsic és a közös út zavarait tudjuk kimutatni. A véralvadási vizsgálatoknál mindig az APTI-val együtt vizsgáljuk. Fontos diagnosztikai szerepe van a K-vitamin hiányos koagulopátiák megállapításában. Mivel a K-vitamin dependens faktorok (II. VII. IX. és X.) közül egy extrinsic (VII.), egy intrinsic (IX. lásd hemofília B) és kettő a közös út (II. és a X.) faktora, így K-vitamin hiányban vagy gátlásban mindkét vizsgálat pozitív eredményt ad. De fontos megjegyezni, hogy az extrinsic utat indító VII. faktor plazma felezési ideje kevesebb, mint 6 óra, ezért a PTI megnyúlás jóval az APTI megnyúlás előtt jelentkezik és jelzi a K-vitamin kiesését és az extrinsic út lassulását vagy hiányát.

Vissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu