Laboratórium | Segédlet a laboreredmények értékeléséhez

Retikulocita

Bevezetés:
A vörösvérsejt prekurzorok a vöröscsontvelőben fokozatosan elvesztik sejtmagjukat, valamint belső sejtorganellumaikat (mitochondriumok, riboszómák stb.). A retikulociták olyan éretlen vörösvérsejtek amelyek már mag nélküliek, hemoglobint tartalmaznak, de citoplazmájukban még bazofilan festődő ribiszómák (rRNS) maradtak vissza. Mivel a hemoglobin eozinofil módon, a riboszómális-RNS pedig bazofilan festődik, a retikulocitákat polikromatofil vörösvérsejteknek is hívják. Az elnevezés azon a vitális festésen alapul, amikor a frissen levett EDTA-s vért módosított metilénkék, vagy brilliant-krezilkék festékkel keverjük össze, amelyek az említett riboszómákhoz kötődnek és kékre festik őket. A festésnél a legfontosabb, hogy vérvétel után a lehető leghamarabb adjuk hozzá a vérhez a festéket, majd 1-2 óra múlva kenjük ki tárgylemezre és szárítsuk (vitális festés!).


A retikulocitáknak két formáját különböztethetjük meg. A kevésbé érett alak az ún. aggregata-forma (nagyobb rRNS aggregátumok), majd ebből lesz az ún. punktata-forma, amiben már csak kevés pontszerű rRNS található. A kutyákban a retikulociták érési ideje meglehetősen rövid (néhány nap), ezért a perifériás vérben szinte csak aggregata-formával találkozhatunk. Más a helyzet a macskáknál - ahol a retikulociták érése több hét – a punktata-forma felhalmozódás 3-4 héttel korábbi anaemiára utal.

Automatizált mérési eljárás:
   

Az ADVIA-120 (Bayer) hematológiai automatánk lehetővé teszi a retikulociták korrekt számlálását. A készülék egy speciális RNS festéssel teszi detektálhatóvá a sejteket, majd egy lézerfényes leolvasó rendszerrel elemzi a mintát, így a vizsgálat több órával a vérvétel után is biztonsággal elvégezhető (nem vitális festés!). Emellett mérésre kerül a retikulociták hemoglobin tartalma is, ami a legérzékenyebb indikátora a vashiányos-anaemiáknak.

Eredmények megadása:

A laboratórium megadhatja a retikulocita százalékot, az abszolút retikulocita számot, a korrigált retikulocita százalékot. Az egyszerű százalékos érték (%) a retikulocita arányt jelöli az összes vörösvérsejt százalékában, tehát ez pl. egy súlyos anaemiában megtévesztő lehet. Ezért találták ki a korrigált retikulocita százalékot, ahol a retikulo-cita százalékot megszorozzák az aktuális és az adott állatfajra jellemző hematokrit érték hányadosával (kutya: 45%, macska: 37%), mintha az állat nem lenne anaemi-ás. A három közül a leghasználhatóbb az abszolút retikulocita szám, ami megadja, hogy 1 liter vérben hány retikulocita található.

Normálérték:

Abszolút retikulocita szám: 8,5-130 G/l (eb) és 8,5-85 G/l (macska)
Korrigált százalékos retikulocita: 0-1,5 % (eb) és 0-1,0 % (macska)

Értékelés:

Emelkedés: regeneratív anaemia (ép csontvelő!)
Változatlan: nem regeneratív anaemia (csontvelő csökkent működése, hiány-anaemi-ák!)

Figyelem! Akut vérvesztéses vagy haemolitikus anaemia esetén 3-4 nap szükséges a csontvelő fokozott vérképzéséhez. Az ezen időn belül mért normális retikulocita szám megtévesztő lehet!

Differenciál diagnosztika:

Magas retikulocita szám anaemiával (regeneratív anaemia):

1. akut, szubakut vérvesztés (3-4 nappal később jelenkezik!)
2. Hemolízis (AIHA, v.v.s. paraziták, toxinok, réz stb.)
3. DIC

Normál retikulocita szám anaemiával (nem regeneratív anaemia):
1. Csontvelő károsodás - fertőző (FeLV, FIV, PLP, parvovirus, erlichiosis)
- myelophtisis
- toxinok (pl. szerves oldószerek)
- erythroid myeloproliferativ betegségek (leukémia)
2. Eritropoetin-hiány ( idült vese betegség)
3. Folyamatos vas-veszteség (pl. idült bélvérzés, hólyagvérzés stb.)
4. Endokrin betegségek ( pl. hypothyreosis)
5. Idült betegségek résztüneteként
6. Ásványianyag/fehérje-hiány (ritka, de felszívódási zavar, súlyos bélférgesség stb. lehet)

Vissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu