Laboratórium | A laboratóriumról

Történet


A laboratórium 1994 óta lát el diagnosztikai feladatokat. Az első berendezések még egy összesen 20 m2-es helyiségben kerültek elhelyezésre, de minőségük és teljesítményük megfelelt a kor elvárásainak ( TWINCELL hematológia-, KONE DELTA biokémia-, BIOMERIAUX VIDAS immunkémiai analizátor, EasyLyte ISE ionmérő stb.). Az idő múlása és a folyamatos verseny azonban megkövetelte a műszerek folyamatos cseréjét (lásd berendezések), valamint a tágasabb, áttekinthetőbb helyiség kialakítását (lásd képtár). Ezzel párhuzamos az eredményeket közlő- és nyilvántartó szoftver állandó korszerűsítése is (lásd Adatbázis menüpont).

Elhelyezkedés


A laboratórium a budaörsi lakótelepen (Patkó u. 9 fszt.) található.


Nagyobb térképre váltás

Munkatársak


A laboratórium vezetője Dr. Szaniszló Ferenc

Állatorvosi diplomáját 1985-ben szerezte. 1991 óta az állatorvos-tudomány kandidátusa. Klinikus szakállatorvosi diplomáját 2003-ban, a klinikai mikrobiológus szakképzés oklevelét 2006-ban kapta kézhez. 1985-1994 között az Egyetem Belgyógyászati Tanszékén dolgozott, majd azóta magánállatorvosként tevékenykedik. Nős, - felesége anaesthesiológus szakorvos - két gyermeke van.

Dr. Kapuy Márta

Állatorvosi diplomáját 1983-ban szerezte, majd a Phylaxia Vállalatnál, kutatási részlegen dolgozott. 1998-ban került az Állatorvosi Laboratóriumhoz, azóta is itt tevékenykedik. 2006-ban klinikai mikrobiológusi diplomát szerzett. Házas, 4 gyermek édesanyja.

Szilvási Tamás

2008 óta látja el a minták begyűjtését. Nős, felesége kutyakozmetikus. Egy gyermeket nevelnek.

Berendezések


Siemens (Bayer) Advia 120 hematológiai automataAz állatorvosi hematológiában ez a készülék az ún. „Gold Standard”. Ezt használják többek között a gyógyszer-kutató intézetek, a referencia laboratóriumok és számos egyéb kutató intézet. A géppel tulajdonképpen az összes fontosabb állatfaj vérét lehet elemezni (patkány, egér, majom, tengerimalac, kutya, macska, kecske, szarvasmarha, ló stb.). A készülék működési alapja a lézer technológia. A sejteknek nemcsak a számát és térfogatát (mint a hagyományos hematológiai automaták, pl. Abacus Junior Vet), hanem tartalmuk minőségét (hemoglobin, granulumok, magok stb.) és mennyiségét együttesen képes detektálni. Tehát igen sok extra információt szolgáltat a hagyományos készülékekhez és a mikroszkópos vérkenet elemzéshez képest (bár teljesen nem helyettesítheti azt, mivel pl. vérparazitákat nem tud kimutatni).

Vörösvérsejtek: A készülék minden egyes vvs hemoglobintartalmát és méretét megméri és ez alapján osztályozza a sejteket (normo-, mikro-, makrociter illetve normo-, hipo-, hiperkrom).

A lipémia egyáltalán nem zavarja a méréseket (ellentétben a hagyományos gépekkel).

Forradalmian új a retikulocita szám mérése. Egy speciális RNS festéssel méri meg az abszolút számot, ami a ma elfogadott legpontosabb jellemzője a vvs regenerációnak. Ezenkívül mérésre kerül a retikulocita hemoglobin tartalma is, melynek csökkenése a legkorábbi jele a vashiányos anémiának.

Fehérvérsejtek: A készülék a sejtek darabszámát, méretét, myeloperoxidáz aktivitását és a magok szerkezetét elemzi. Ebből következően elkülöníti a neutrophyl granulocyta, a lymphocyta, a monocyta, az eosinophyl granulocyta, basiphyl granulocyta sejtpopulációkat. Emellett meghatároz még egy ún. unstained cells (nagy, myloperoxidáz negatív sejtek) frakciót, melyekhez a reaktív lymphocyták és blastok tartoznak. A készülék a neutrophyl granulocyták fejlődési alakjait (jugend, stab, segmentált) nem képes elkülöníteni.

Vérlemezkék: A készülék a thrombocytákat nem térfogatuk, hanem eltérő törésmutatójuk alapján biztosan elkülöníti a vörösvérsejtektől. Ez két szempontból jelent előnyt. Sokkal pontosabb a thrombocyta szám (macskánál van átfedés a vvs-ek és plt-k mérete között!) és a gép az összthrombocyta számot csökkentő vérlemezke aggregáció meglétét is jelzi.

Összefoglalva: A kutatási és referencia célokra kifejlesztett Advia 120 hematológiai automata új távlatokat nyitott az állati vérek elemzésében és a hematológiai diagnosztikában. Ennek teljes kihasználása természetesen még sok új ismeret elsajátítását igényli a felhasználók részéről is. Ehhez szeretnénk hozzájárulni a mindig rendelkezésre álló szaktanácsadási szolgáltatásunkkal ( +36-20-9343119) és a gyártó által összeállított látványos ismertetővel.

Roche Cobas Mira Plus biokémiai automatákA biokémiai paraméterek mérésére két hűtött reagensteres Roche automatát használunk. A két gép üzemben tartása a biztonságot és a gyorsaságot szolgálja.

Immulite 1000 (Siemens) immunoassay rendszer


A Siemens igen korszerű és nagy pontosságú antigén-ellenanyag kapcsolódás elvén működő automatája. A cég speciális állatorvosi teszteket is kifejlesztett a berendezésre (canineT4, canineTSH, canineTLI). Ezenkívül mérhető vele a progeszteron, östradiol, ösztron-szulfát, tesztoszteron, kortizol stb.

Fluoreszcens mikroszkóp


Fluoreszcens mikroszkóp

Szintén a specifikus antigén-ellenanyag kapcsolódás elvén működő IFAT tesztek elbírálására alkalmas. Így lehet rövid idő alatt vírus ellenanyagokat (pl. CHV, FCoV, FHV, FDV stb.), indirekt baktériumokat (chlamydophila, borrelia, brucella stb.), valamint protozoákat (toxoplasma, erlichia, leishmania, babesia, neospora stb.) kimutatni.

IFAT lemezVissza az oldal elejére
Laboratóriumi hírek
ÚJ!
Letölthetők a 2020-as laborlapok
2020 július 24.
SPOT PLATINUM 2013 február 24.
Új segédlet!
Vizelet Protein-Kreatinin arány (UPC)
2013 február 23.
Rendelői hírek
Fejlesztések a rendelőben 2020 július 24.
Oltási könyv - közlemény 2010 október 16.
tonykutyakozmetika
www.tonykutyakozmetika.hu

gazdiklub.hu
Webdesign-Honlapkeszites.hu